Попел у складі сухих кормів

«Сирий попел» – таке позначення красується на кожній упаковці сухого корму. Ні, це зовсім не попел з каміна, що залишився після згоряння деревини. Попел не є окремою складовою, що використовується у виробництві кормів. Це одна з груп поживних речовин, таких як білки, жири або клітковина.

Попел – що це таке?

Попел – це група мінеральних речовин, технічний термін, що вказує на необхідні для здоров’я вихованця мінеральні речовини. До цієї групи належать такі мінеральні речовини як магній, залізо, цинк, кальцій, калій, фосфор та ін.
Попел є кінцевим продуктом, що утворюється внаслідок згоряння харчових продуктів. Інакше висловлюючись, при повному спалюванні певної кількості корму основні поживні речовини (білки, жири, вуглеводи) згорять, залишаючи лише мінеральні речовини – попел. Кількість попелу, вказана на упаковці корму, є загальною кількістю всіх мінеральних речовин у кормі.

Чому кількість попелу важлива і яка вона має бути в кормі?

Звичайне утримання попелу у кормі 5–8 відсотків. У деяких кормах, до складу яких входить м’ясо ягняти або лосось, відсотковий вміст попелу може становити 8-9,5%. Це тому, що ці види м’яса відрізняються вищим вмістом мінеральних речовин, на відмину від іншіх джерел білків тваринного походження, наприклад, м’яса свійської птиці. Тому вміст попелу в кормі має оцінюватись також залежно від джерела білків. Якщо кількість попелу в кормі перевищує 10%, такий рівень може несприятливо позначитися на засвоєнні їжі, тому рекомендується уважно вивчити склад корму і проконсультуватися з виробником або ветеринарним лікарем.

Важливо знати, що кількість попелу вказує на загальний вміст мінеральних речовин у кормі. Тому, якщо ваш вихованець має спеціальні потреби, варто звернути увагу на аналітичний склад та добавки, вказані на упаковці. Там ви знайдете окремі кількості мінеральних речовин, які можуть бути важливими. Це особливо актуально для власників собак і кішок з проблемами сечовидільної системи, які страждають від сечокам’яної хвороби. У разі такої хвороби дуже важливим є суворе обмеження певних мінеральних речовин.

Попел, що міститься в кормі у належних кількостях, гарантовано безпечний та корисний для здоров’я вихованця. Це мінеральні речовини, які необхідні для здорового та тривалого життя вихованця. Тому до вибору корму поставтеся з усією відповідальністю, вивчіть його склад, поживну цінність і, при необхідності, проконсультуйтеся з виробником або ветеринарним лікарем.