Що відбувається в організмі тварини при ХНН

Як розвивається ниркова недостатність ?
Хронічна ниркова недостатність (хронічне захворювання нирок – ХЗН) є наслідком прогресуючої та незворотної втрати функціональної тканини нирок (нефронів). Ця втрата відбувається потай, прогресує поступово через місяці чи роки, практично непомітно. На жаль, видимі симптоми не виявляються до тих пір, поки кількість функціонуючої тканини нирок не впаде нижче 25%. Нирки можуть бути пошкоджені: інфекціями, шоком, аутоімунними захворюваннями, вродженими аномаліями, інтоксикаціями, нещасними випадками, новоутвореннями.

Ниркові дієти залишаються фундаментальним елементом лікування. Вони повинні уповільнювати прогресування втрати функції нирок та послаблювати симптоми.

Оскільки виведення уремічних речовин з білкового обміну більш неможливе, відбувається підвищене їхнє накопичення в крові. Серед іншого збільшується вміст сечовини у крові, що викликає нудоту, блювання та гінгівіт. Оскільки вміст фосфору в крові збільшується, гормональні реакції на додаток до цього викликають відкладення кальцію (кальцифікацію) у нирках. Це сприяє прогресуванню ХЗН.

Дієта при нирковій недостатності ?
Ниркова дієта відрізняється від звичайної їжі зниженим вмістом білка та фосфору. У ній міститься високоякісний білок, але у нижчих кількостях. Це призводить до зниження уремічних речовин. Одночасне обмеження фосфору також затримує прогрес у втраті функції нирок. Стан кішки покращується, а тривалість життя може бути збільшена.

Оскільки кішки з проблемами нирок зазнають змін в нюху та смаку, і схильні відчувати огиду до продуктів харчування, перехід на ниркову дієту має відбуватися вдома у знайомій обстановці. Особливо у разі хронічної ниркової недостатності важливо дотримуватись дієти виключно і протягом усього життя кішки. Слід уникати додаткового годування «нормальною» їжею, закусками та іншими харчовими добавками, щоб не ставити під загрозу успіх терапії.